BERGAMA VE TURİZM - 4
Kırsal
Yerleşmeler ve Geleneksel Kültür
Bergama, 5 beldesi ve 114 koyu ile yalnızca İzmir’in
değil, Turkiye’nin de en cok kırsal yerleşme sayısına sahip ilcelerinden
biridir.
Bu kırsal yerleşmeler arasında Kozak Yaylası
koylerinin ayrı bir yeri vardır.
Bu koylerde en cok; cam fıstığı uretimi, hayvancılık,
parke taşı işciliği ve işletmeciliği ve orman işciliği yapılmaktadır.
Bunların yanı sıra, tutunculuk, bağcılık, zeytincilik
ve halıcılık gibi faaliyetler de vardır.
Gecen yuzyıllarda kurulmuş birer Yoruk (aşiret)
yerleşmesi olan Kozak Yaylası koyleri, genellikle kurucu Turkmen ailesinin veya
boyunun adını taşırlar.
Toplam 17 koyun adları şunlardır:
Yukarıbey (Kozak Yaylası merkez köyü),
Karaveliler, Kıranlı, Çamavlu, Tekkeköy, Yukarıcuma, Terzihaliller,
Hacıhamzalar, Aşağıcuma, Bağyüzü, Okçular, Demircidere, Kaplan, Aşağıbey,
Ayvatlar, Hisarköy ve Göbeller.
Bu köylere bağlı yaylalara cıkılıp geleneksel
yaylacılık yapılmaktadır.
Yukarıbey koyune bağlı kullanılan 8-9 yayla
bulunmaktadır.
Camavlu'da ise 15-16 yayla yore halkı tarafından
kullanılmaktadır.
Kıranlı, Terzihaliller, Gobeller, Yukarıcuma ve Kaplan
koylerinin de 2-3 tane yaylası bulunmaktadır.
Kozak koylerinde geleneksel yaylacılık daha cok yorenin
doğu kesiminde toplanmıştır.
Kozak’ta 51 yaylada yaklaşık 500 aile yaylacılık
geleneğini surdurmektedir.
Yaylalarda Nisan-Eylul ayları arasında
kalınmaktadır.
Bu sırada, buyukbaş hayvan yetiştiriciliği hakim
olmakla beraber, kucukbaş hayvancılık da yapılmakta ve bu tip
hayvancılıkla uğraşanlar yaylada daha uzun sure (Kasım ayına kadar)
kalmaktadırlar.
Her aile suyun olduğu yerlerde geçimlik duzeyde tarımsal
faaliyetlerde bulunmaktadır.
Kozak Yaylası’ndaki koy konutlarının buyuk
kısmı gunumuzun mimari ozelliklerini taşımaktadırlar.
Betonarme, iki veya dort yana eğimli, kiremit
catılı, iki katlı evler coğunluktadır.
Geleneksel tek katlı ahşap malzemeli evlerin
sayısı azalmakta ve coğu da bakımsız kalmışlardır.
Yaylacılık esnasında kullanılan konutlar ise
derme-catma barınak ve cardaklardan oluşmaktadır.
Cardakların uc yanı taşlarla cevrili, ustu ağaç
dalları ile ortuludur ve onlerinde her turlu yaz sebzesi yetiştirilmektedir.
Kozak kulturunun en onemli ozelliklerinden biri halkın
gelenek ve goreneklere bağlılıklarını surdurmesidir.
Sozgelimi, kız isteme, duğun, kına yakma, gelin
oynatma, ceyiz serme, doğum, askere gonderme, cenaze toreni, yeme-icme
şekilleri, halk oyunları halen Kozak'ta tum canlılığı ve otantikliği ile
yaşamaktadır.
Kozak’ta fıstık camı ağaclarından kozalakları
toplama, kurutma, ayıklama, kunar supurme, kunar suzme gibi işler, geleneksel
olarak yapılmaktadır.
Hatta geleneğe gore; fıstık ağacına cıkamayana ya
da ağactan duşene kız verilmemektedir.
Kozak kadınları çalışkanlıkları ve becerileri
ile dikkat cekmektedir.
Dokuma işini bilmeyenin yuva kuramayacağına
inanılır.
Yorenin yerel kulturunu yansıtan halı, kilim,
heybe gibi dokumalar ve bu dokumalarda kullanılan kok boyalar, desenler,
renkler oldukca ilgi cekicidir.
Kozak halıları, Selcuklu halılarının bir devamıdır.
Geometrik, çizgisel ve bitkisel motifli dokumalardaki
hakim renk; kırmızı ve mavidir.
Ayrıca; beyaz, sarı ve yeşil yardımcı renkler olarak
kullanılır.
Çamavlu, Kıranlı, Terzihaliller, Hacıhamzalar,
Aşağıcuma, Yukarıcuma ve Yukarıbey halıcılıkta one cıkan koylerdir.
Kozak dokumalarının, halı, kilim, heybe,
seccade, corap, cuval, ekmek torbası gibi ceşitleri bulunmaktadır.
Halı ve kilimlerdeki dokuma şekilleri, boyama
teknikleri, desenleri, biçimleri dokumaların antika değer kazanmasına neden
olmuştur.
Ayrıca yazma-baş ortusu kenarlarına yapılan oyalar, el
sanatlarındaki bir başka zenginliktir.
Ayrıca, yoğurt, peynir, tereyağı, bulgur,
erişte, tarhana, yufka, salca, pekmez ve yaz sebzelerinin kurutulması hala
kış icin yapılan geleneksel hazırlıklardır.
Gorulduğu gibi yerel kulturunu koruyan ve
yaşatan Kozak koyleri turizm acısından cok onemli bir cekicilik
kaynağıdır.
Ege Bolgesi’nin en geniş fıstık camı ormanı, Kozak
Yaylası’ndadır.
Kozak’ın geleneksel yaşamında en onemli gecim kaynağı
fıstık camıdır.
Unlu Bergama peynirlerinin kaynağı da Kozak'tır.
Ayrıca her aile suyun olduğu yerlerde gecimlik
duzeyde tarımsal faaliyetlerde de bulunmaktadır.
Kozak'taki granit parke taşı uretimi de onemli bir
gecim kaynağı olmaya başlamıştır.
Gri ve pembe renkli granit yapı taşı,
doşeme ve aksesuar taşı olarak kullanılmaktadır.
Terzihaliller, Aşağıcuma, Hacıhamzalar granit
ocaklarının yoğunlaştığı koylerdir.
Yılda 150 bin ton civarında uretilen parke
taşları ulke içinden başka Almanya, İsvicre ve Arap ulkelerine de
satılmaktadır.
Kozak Yaylası, neredeyse 2000’li yıllara kadar turizm
ve turist konusuna kapalı, orman köylerinden oluşmuş bir yapı sergilemekteydi.
Cam fıstığının koyluye belirli ve istikrarlı bir gelir
sağlaması, onların da fıstık camı ormanlarını cok iyi korumaları
arasındaki denge, cam fıstığında verim duşukluğunun yaşanmaya
başlamasıyla son yıllarda bozulmuş, boylece yayla koylerinin turizme
sıcak bakması gundeme gelmiştir.
Diğer taraftan kırsal kalkınmada rolu olan
ekoturizm, kırsal turizm, agroturizm gibi turizm turlerinin cok
konuşulmaya başlaması, koyluye cazip gelmeye başlamıştır.
Yoreye piknik ve doğa yuruyuşu yapmak icin gelenlerin
alışveriş istekleri ve yeme-icme ihtiyacları karşılanma yoluna gidilmiş, boylece
kendiliğinden bir gelişimle turizm yavaş yavaş yaylaya sokulmuştur.
Nitekim Yukarıbey, Aşağıbey, Kaplan,
Göbeller gibi koylerin adı artık duyulmuştur.
Sozgelimi, Gobeller koyunde “yemekli konuk
ağırlama” şeklinde turistlerin oğle saatlerinde otobuslerle koye
getirildikleri ve evlere paylaştırıldıklarına tanık olunmaktadır
Bu sıradan bir tur programı gibi gorunse de
yerli ve yabancı turistlerin tumuyle geleneksel bir koy sofrasında yerel
yemekleri yemesi, sohbet etmesi farklı bir deneyim anlamına gelmektedir.
1990’lı yılların başından itibaren Kozak Yaylası’na
yabancı turların kesintili olarak uğradığı, 2001 yılından itibaren tekrar
ilginin doğduğu, ancak 20 yıl boyunda devamlılık kazanamadığı, ziyaretci
sayısının artmadığı soylenebilir.
2009 Eylul ayından itibaren yabancı bir
acentenin Turkiye turunda Demircidere ve Gobeller’e yer
vermesiyle ziyaretler duzenli olmaya başlamıştır.
Nisan-Mayıs ve Eylul-Ekim aylarında yoğunlaşma vardır.
Bu şekilde gunubirlik başlayan ziyaretlerin
zamanla konaklamalı hale donuşmesinde hicbir engel yoktur.
Cunku Kozak Yaylası koyleri, kırsal kulturunu korumuş,
doğal cekicilikleri son derece zengin, sağlık veren havası ve suyu ile
kırsal turizm, ekoturizm, agroturizm icin bulunmaz bir ortamdır.
Onemli olan kişisel girişimlerle değil, planlı
ve orgutlu bicimde yaylaya turizmi sokmaktır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder