AYVALIK VE KÜMELENME - 3
AYVALIK BÖLGESİ’NDE TURİZM POTANSİYELİ ve AYVALIK
TURİZM GELİŞTİRME ve ALTYAPI HİZMET BİRLİĞİ (AYTUGEB)
Ayvalık
Bölgesi’nde Turizm Potansiyeli ve Öne Çıkan Turistik Ürün Grupları
Ayvalık, sahip olduğu kültürel ve doğal
yapısı ile bölgenin ve ülkemizin önemli turizm merkezlerinden biridir.
Özellikle büyük metropollere ulaşım
kolaylığı nedeni ile iç turizmde tercih edilen Ayvalık, sadece yaz
aylarında değil, sezon dışında da hafta sonu turlarda önemli bir
yere sahiptir.
Ayvalık, doğal güzellikleri, plajları,
tarihi ve kültürel mekânları, iklimi ve adaları ile birlikte turizm
potansiyeli yüksek yörelerden birisidir.
İlçenin doğal güzelliklerinin yanı
sıra Ayvalık merkez ve Cunda Adası’ndaki neo-klasik sivil mimari örneklerinin
oluşturduğu kent dokusu da turizm arzını zenginleştirmektedir.
Esas itibariyle ilçe açık bir müze görünümündedir.
Ayrıca, çevre il ve ilçelerde bulunan
antik kentler de turizm açısından büyük önem taşımaktadır.
Ayvalık’ta 3 aylık turizm sezon süresini
6-7 aya çıkartmak, yörenin ulusal ve uluslararası kültür, turizm ve sanat
alanında daha fazla tanınırlığını sağlamak, özellikle ölü sezon olarak
tarif edilen (Mart-Nisan-Mayıs ve Eylül-Ekim) aylarda yörede birtakım
etkinlikler (yemek festivalleri, fuarlar ve paneller gibi) yaparak otel
doluluklarını artırmak ve katma değer yaratmak için 3 ürün grubu yapılan
araştırmalarda öne çıkmıştır.
Bunlar; kültür turizmi, kongre
turizmi ve gastronomi turizmidir.
Kültür turizmini oluşturan esas
‘kültürel miras’tır.
Günümüzde kültürel miras kavramı
giderek, sanat dışı faaliyet alanları da dâhil olmak üzere, yeni varlık ve
faaliyet kategorilerini de kapsayacak şekilde genişlemiştir.
UNESCO, kültürel mirası, her türlü tarihi
anıt ile geleneksel ve popüler kültürü ya da halk kültürünü ve sanat dışı
faaliyetleri de kucaklayan somut ve somut olmayan kültürel miras olmak üzere
çeşitlendirmiştir. Kültür turizminin ayrılmaz bir parçası da tarih turizmidir.
Tarih bilimi diğer bilim dallarından
farklı olarak birçok insanın günlük yaşamının içerisindedir ve ilgi
alanındadır.
Bu ilgi her geçen gün artmaktadır.
Ayvalık merkez ve Cunda Adası’ndaki
neo-klasik sivil mimari örneklerinin oluşturduğu kent dokusu yörenin kültürel
mirasını ve turizm arzını zenginleştirmektedir.
Cunda Adası’nda ve Ayvalık şehir
merkezinde “old city” denilen mekanlarda tescilli 1800 civarında tarihi bina
vardır.
Bu binaların restore edilmesi ve sokak
iyileştirmelerin yapılması bambaşka bir turistik ürünün ortaya çıkmasını
sağlayacaktır.
Yurt içi ve dışından özellikle kültür turizmi
meraklıları, fotoğrafçılar ve potansiyel turistler bu kent dokusunu görmek
için Ayvalık’a yılın herhangi bir ayında gelmek isteyeceklerdir.
Bu noktada; öncelikle kültür turizmi için
seyahat eden, gittiği kentin tarihi dokusu içinde yaşamak isteyen, çevreye
dikkat eden ve çoğunlukla kendi seyahatini bireysel olarak düzenleyen
gezginlerin ihtiyacını butik oteller karşılamaktadır.
Başka bir deyişle, butik oteller diğer büyük otellere
göre hedef kitlesi tamamen farklı olan turist grupları tarafından tercih
edilen işletmelerdir.
Bugün tüm dünyada, özellikle Akdeniz
Bölgesi’nde otellerde uygulanan her şey dahil sistemi; işletmeler, yöresel
ekonomiler ve nitelikli işgücü açısından ciddi sıkıntılar oluşturmaktadır.
Bu bağlamda, özellikle internet yardımıyla
artık alternatif konaklamada amaç daha nitelikli turisti çekmektir.
Yine önemli tatil siteleri yardımıyla
(tripadvisor, booking. com, tripbase ve travelife gibi) internetten
gideceğiniz sokağa kadar her yeri görebileceğiniz (google.map gibi)
portallar yardımıyla tatil yeri bulma, seçme ve satın alma işlemi oldukça
kolaylaşmıştır.
Diğer bir deyişle; tatil bireyselleşmiş ve
aynı zamanda özgürleşmiştir.
Özgür seyahat ve tatil kullanıcıları;
ağırlıklı olarak gittikleri noktalarda ev kiralamayı veya küçük otellerde
(özellikle butik otellerde) kalmayı tercih etmektedirler.
Bu trend önümüzdeki onlu yıllarda özelikle
sosyal medyanın da katkısı ile artacak gibi görünmektedir.
Bu eğilimin bir diğer artma
nedeni ise; mobil teknolojilerdir.
‘Milenyum gençliği’ olarak
tanımlanan grupların mobil teknolojilere talebi her geçen gün artmaktadır.
Bu gruplar; bağımsız hareket etmekte,
sosyal medyayı ve mobil teknolojileri çok iyi kullanmakta ve çevreye duyarlı
uygulamaları aramaktadırlar.
Bu talebi gören ve işletmelerini
özellikle ekolojik uygulamalara açan butik otel işletmeleri; bu
sektörün yeni moda markaları olacaktır.
İkinci öncelik verilmesi gereken turizmi türü; kongre
turizmi ve türevleridir.
Ulusal ve uluslararası kongre turistlerin bölgeye
çekilmesi için öncelikle yapılması gereken bölgede acilen kongre
merkezlerinin açılması veya mevcutlarının kapasitelerinin artırılmasıdır.
Bu turizm türü de yılın her mevsiminde
yapılabilme özelliğine sahiptir.
Bu turizm türüne katılan tüketiciler de harcama
potansiyeli yüksek kişilerdir.
Kongre oturumları dışında kalan zamanlarını gittikleri
destinasyonda geçirmekte, günlük tekne ve şehir turları satın almakta ve
yöresel mutfakları tercih etmektedirler.
Ayvalık; bu açıdan kongre turistlerin günlük
ihtiyaçlarını ve boş zaman sürelerini geçirme aktivitelerine sahip zengin
bir destinasyondur.
Son olarak öncelik verilmesi gereken turizmi türü ise; gastronomi turizmidir.
Gastronomi, bir bölge için önemli bir çekicilik
özelliği taşımakta, bazı turistlerin bir bölgeyi tercih nedenleri arasında ilk
sırada yer almakta ve turistlere tatil ve gezileri esnasında yeni tatları
ve farklı gelenekleri tanıtmada önemli rol oynamaktadır.
Türkiye’de Akdeniz mutfağının önemli bir göstergesi
olan Kuzey Ege Bölgesi ve bu bölgenin içinde yer alan Ayvalık
mutfağı gastronomi turizmi açısından ön plana çıkmaktadır.
Bu bağlamda Ayvalık gastronomi geçmişi ve Akdeniz
mutfağındaki zenginliği ile dikkat çekmektedir.
Kendine
özgü ve farklı yemek kültürünü birleştiren Ayvalık mutfağının gastronomi
turizmi alanında zengin bir potansiyele sahip olduğu görülmektedir.
Coğrafi ve çevre koşulları ile Kuzey Ege
Bölgesi, Akdeniz mutfak kültürünün yaşatıldığı ender yerlerden biridir.
Kuzey Ege mutfağı, içerisinde yer alan Ayvalık
mutfağı kendine özgü tatları ve çeşitleri ile her geçen gün gastronomik
bir rota olma yolunda hızla ilerlemektedir.
Bu bağlamda, Ayvalık ile ilgili olarak özellikle
mutfak kültürünü tanıtan, mutfak zenginliğini öne çıkaran web sayfası
tasarımlarına önem verilmeli ve soysal medya ve türevleri profesyonel bir
anlayışla kullanılmalıdır.
AYVALIK TURİZM GELİŞTİRME VE ALTYAPI
HİZMET BİRLİĞİ’NİN (AYTUGEB) BÖLGEDE YAPTIĞI TURİZM KÜMELENME ÇALIŞMALARI
Sorunların
Tespit Edilmesi ve Bölge Turizmi için SWOT Analizi
Ayvalık’la ilgili ‘Stratejik Planlama’
çalışmaları çerçevesinde ilk aşamada yapılması gereken nokta “mevcut
durumun analizidir”.
Bir kurum, işletme, yer veya bölge
ile ilgili “Mevcut Durumun Analizi” başlığı altında yapılacak
çalışmalardan ilki de SWOT Analizinin (yani güçlü ve zayıf yanlar,
fırsatlar ve riskler başlıklarının cevaplandırılması) yapılmasıdır.
Bu noktada Ayvalık’la ilgili iki başlıkta SWOT-2015
analizinin yapılmasında fayda vardır.
Bunlardan birincisi; ulaşım
ve alt yapı başlığı, diğeri de turizm çeşitliliği,
planlama ve pazarlamadır.
Ulaşım
ve Altyapı
Güçlü
Yanları:
• Bölgenin ana artel yolları Ayvalık’tan
geçmektedir.
Bölgedeki tek Gümrüklü Liman
Ayvalık’tadır.
Bölgenin tek Yat Limanına sahiptir.
Edremit ve İzmir havaalanlarına yakındır.
• Balıkesir DDY istasyonu ulusal ağla
bağlantılı olarak hizmet görmektedir.
• Ayvalık belde ve köy yol ağları asfalt
ve açıktır.
Plajlara toplu taşıma ulaşımları vardır.
• Trafik kontrolü ve yönetimi eğitimli
polis teşkilatınca yürütülmekte; belediyeler destek vermektedir.
Güçlü gezi motorları filosu vardır.
• Bölgede otel işletmeciliği moda
bir kavram olan “butik otel işletmeciliğine” doğru kaymaktadır.
Cunda
yerleşkesi güçlü bir marka olarak ortaya çıkmaktadır.
Ayvalık
Turizm Kümelenmesi ve Paydaşların Sorunları
Turistik İşletmeler ve Butik Oteller Yıllık
doluluk oranları düşük İşgören
değişim hızı çok yüksek Müşteri
sadakati çok az Butik
otellerde sezon fiyatı çok yüksek Kiralama
ücretleri çok yüksek Pazarlama
sorunları var Yatırımların
geri dönüşümü uzun Sezonluk
fiyat – sezon dışı fiyat yüksek Ortak ürün
tedariki yok/ maliyet yüksek Sezon kısa |
Turistik Pansiyon ve Ev Turizmi Hizmeti Verenler Haksız
Rekabet Verimsiz
yatırımlar / yıpranma payı hesaba katılmıyor Kayıt dışılık Fiyat
istikrarsızlığı Kiralama
ücretleri çok yüksek Pazarlama
sorunları var |
Hediyelik Eşya Dükkanları ve Standları Kalite
standartı yok Artı değer
üretilemiyor Fiyat
istikrarı yok Yöreye ait
turistik objeler çok az |
Restoran, Bar, Disko Gelir
dağılımı yılın tamamına yayılamıyor Menü ve fiyat
tarifesi yok Nitelikli
personel eksikliği |
Kafe ve Çay Bahçeleri Hava
şartlarına bağımlı Fiyat
istikrarsızlığı Kalite
standartı yok Sezon
kısalığı |
Tedarikçiler Düzenli ürün
tedarik edilemiyor Küçük partili
alımlar maliyetleri arttırıyor Organik ürün
talebi cevaplandırılamıyor |
Kümelenme üyeleri arasındaki
iletişimsizlik ve güvensizlik turizm sektörünün temel yapısını
zorlaştırıyor.
Tüm paydaşlar için ‘eşit katılım’ ve ‘eşit
söz hakkı’ anahtar kelimelerdir.
Zayıf Yanları:
• Ayvalık kavşakları ve gidiş- geliş yolları
yetersizdir.
Deniz ulaşımında ulusal ve uluslararası ulaşım
yetersizdir.
Yazın kent içi ulaşım sıkıntılıdır.
• Gezi motorları teknik ve hizmet olarak yetersiz ve
birliktelik sağlanmamaktadır.
• Plajlarda günlük kişisel ihtiyaçlar için hizmet
yetersizdir.
Fırsatlar:
• Gümrük binası hizmete girmiştir; ulusal
ve uluslararası deniz yol taşımacılığı için bölgede üstünlük sağlanabilecektir.
• Edremit Koca Seyit Hava Limanı’nda gümrük çalışmaları
ve yolcu geliş-gidiş terminali bitmiş ve havaalanı ulusal ve uluslar arası hava
trafiğine açılmıştır.
•Ayvalık bölgesinin ulusal görsel ve yazılı
basında (Zeytin hasat günleri, kültür ve sanat şenlikleri ve bazı uluslar
arası toplantı ve fuarlar) daha çok yer almasıyla popüler bir turizm
destinasyonu olma ihtimali kuvvetlidir.
• Ayvalık yöresindeki çekicilikler ( Cunda,
Necdet Kent Kütüphanesi, Taksiyarhis Kilisesi, Eski Ayvalık sokak ve evleri,
Zeytin Müzesi vb.) arttıkça bölgeye olan talebin artma ihtimali
kuvvetlidir.
•Ayvalık
Adalar ve Tabiat Parkı bölgede eko turizm, doğa turizmi, dalış turizmi ve
kırsal turizm gibi faaliyetlerin artmasını teşvik edecektir.
1800
civarında tescilli eski taş evlerin bulunması ve restorasyon çalışmalarının
hızlandırılması yöreye olan kültürel turizm talebini arttıracaktır.
Olumsuzluklar-Riskler;
• Uluslararası turizm pazarlarına uzaktır.
Dış pazarlamada Edremit Koca Seyit
Havalimanı’nda havayolu ulaşım ağı direkt olarak (charter taşımacılığı) henüz
açılmamıştır.
• Düzenli deniz ulaşımı yoktur.
İç deniz ulaşımda daha etkin
kullanılabilir.
Bu olay sıkışan trafik sorununu da rahatlatabilir.
• Yunan adalarıyla ulaşımda vize ve yasal
sıkıntılar (bir nebze iyileşme olsa da) vardır.
• Alternatif turizm alanlarına (Pateriça
vb. alanlar) ulaşım zorluğu vardır.
Turizm
Çeşitliliği, Planlama ve Pazarlama
Güçlü
Yanlar:
• Kültürel yönden zengin alt yapıya
sahiptir.
Sanatsal değeri yüksek konutlar ve dini
yapılar mevcuttur.
Ulusal ve uluslararası sanatsal
çalışmalara ve kişiliklere sahiptir.
• Belediyelerce yürütülen kültürel
amaçlı festival ve çalışmalar mevcuttur.
Kültür ve sanat amaçlı sivil toplum kuruluşları
vardır.
• Yunanistan adalarıyla ortak kültürel
değerler ve etkileşimler mevcuttur.
Ulusal ve uluslararası özel kültür ve
sanat okulları vardır.
İlçe halk kütüphanesi ve uluslararası ünde
özel kütüphane vardır.
Özel tiyatro grupları vardır.
• 2000 kişilik anfi tiyatro vardır.
Belediye, Ticaret Odası ve otellerin
uygun toplantı ve sergi salonları vardır.
Zayıf
Yanları:
• Kültür ve sanat yönünden ulusal ve
uluslar arası iletişim ve koordinasyon eksikliği vardır.
• Dünyaca tescillenen ünlü bir tarihi kent
ya da sanatsal bir ürünü yoktur.
Sanat yönünden kurum ve kuruluşlarca yeterince destek
sağlanamamaktadır.
Kentsel kültür ve sanat üzerine yeterli
miktarda müze ya da galeri yoktur.
Fırsatlar:
• Kültür ve sanat kenti olabilir.
Uluslararası Kültür ve Sanat
Festivalleri için uygun alt yapı vardır.
Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan maddi
destekler sağlanabilir.
Avrupa Kültür programlarından
yararlanabilir.
• Kardeş kent çalışmaları devam etmektedir.
Ayvalık mutfağı ön plana çıkarılabilir.
Bu kapsamda uygulamalı bir mutfak atölyesi
kurulabilir.
• Coğrafi İşaret olarak alınan bölgeye ait “zeytin ve
zeytin yağı tescili” ile ilgili çalışmaların ulusal ve uluslar arası platformlarda
daha aktif ve sık yürütülmesi gerekir.
• Zeytinyağı fabrika müzesi açılarak yeni bir
çekicilik unsuru yaratılmıştır.
Ayvalık’ta bir mübadele müzesinin açılması
(özellikle Girit, Selanik ve Midilli mübadilleri için) potansiyel
talebin oluşması için yeni bir çekim unsuru olabilir.
• Sadece gastronomi ağırlıklı 2 yıllık özel bir meslek
yüksekokulu açılabilir.
Bu çerçevede sınırlı bir öğrenci sayısı ile
(ortalama 60 kişi) uygulamalı mutfaklarda Ayvalık, Girit, Selanik ve Boşnak
mutfaklarından menüler ve yemekler öğrencilere öğretilebilir.
Riskler-Olumsuzluklar:
• Ayvalık Doğa ve Tabiat Parkı’nın kullanıma açılması
(kısmen de olsa) yöre turizmi için büyük bir risktir.
Ayvalık’ın mutfak kültürü konusunda daha
çok ve daha ayrıntılı bilimsel çalışma ve toplantılar
yapılmamaktadır.
•Ayvalık zeytinyağının kültürel zenginliği
üzerine çalışmalar yetersizdir.
Anıtlar Kurulu tarafından tescillenen 1800
civarında taş evin restorasyon ve ruhsat işlemlerindeki gecikmeler bu
amaçla bölgeye olan kültürel turizmi ciddi anlamda etkilemektedir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder