BERGAMA VE TURİZM - 7
REKABET
VE PAZAR ANALİZİ
Bu bolum, turizm potansiyelinin saptanması sırasında
yapılması gereken analizlerden biri olduğu icin burada bir başlık olarak
acılmıştır.
Ancak bu projenin amacı ve iceriği, Bergama’nın
mevcut ve potansiyel rakiplerini araştırmak, ayrıca pazarı analizi yapmaktan
uzaktır.
• Bergama’nın yakın cevresinde kulturel turizmde
rakibi yoktur.
Zaten “kültürün kıyaslaması
olmaz” yaklaşımıyla her bir kulturel miras alanı başlı başına bir
değer kabul edilmektedir.
Bu durumda kulturel turizmde turiste verilen
hizmetler ve duzenlenen etkinlikler acısından bir karşılaştırma
yapılabilir.
Bu acıdan bakıldığında Bergama, konaklama ve
eğlence hizmetlerinde turiste bugunun koşullarına gore doyum vermekten uzaktır.
• Bergama’nın Dikili (27 km) ve Ayvalık’a (60
km) yakın konumu ve bu ilcelerde deniz sınır kapılarının olması, Midilli
Adası’ndan Bergama’ya turist gelmesini kolaylaştıracak cok onemli bir fırsat
yaratmaktadır.
Boylece, Bergama’nın pazar ulkelere ve ceşitli turist
gruplarına ulaşmasında Midilli bir kopru rolu oynayabilir.
• Bergama Kermesi’nin uluslararası etkinliğe
donuşturulmesi, ilce turizm pazarını ceşitlendirmek adına cok buyuk bir
fırsattır ve bu sayede Bergama, kermese gelenlere terinde tanıtım
yapabilir ve bu fırsatı cok iyi değerlendirmelidir.
•Bergama’yı ziyaret eden yerli turistler, daha
doğrusu gunubirlikcilerin geldikleri yerler, İzmir başta olmak uzere buyuk
kentlerden organize turlarla gelenlerden oluşmaktadır.
SENTEZ
Turizm potansiyelinin saptanmasında sentez; alanın
guclu ve zayıf yonlerini, dış (pazara ait) tehditleri ve fırsatları tanımak ile
turizm eğilimlerini, rekabet ortamını, arz ve talebi karşılaştırıp
yorumlamaktan ibarettir.
Bu bir anlamda Swot analizidir ve aşağıda
Bergama icin yapılmaktadır.
G Ü Ç L Ü Y Ö N L E R
1. Coğrafi konumun uygunluğu
2. Bugünkü Bergama’nın Pergamon’un kalıntıları üzerine
yerleşmiş olmasının kente “Tarihsel Kent” karakteri kazandırması ve
bunun kentin markası haline gelmesi
3. “İlkler Bergaması” gibi bir ünvana sahip
olma, Pergamon antik kentinin dünyaca tanınması, Helenistik, Bergama Krallığı,
Roma, Selçuklu ve Osmanlı Dönemlerine ait eşsiz tarihsel miras.
4. Bergama’daki zengin tarihsel kaynakların yakın
çevrede hiçbir yerde olmaması
5. “Bergama Kermesi” gibi köklü, geleneksel
ve özgün, her yıl düzenli yapılan bir organizasyona sahip olma
6. Korunmuş kırsal kültürel kaynaklar ve özel
yerel ürünlerin varlığı: çam fıstığı, üzüm, peynir vb.
7. Kozak Yaylası ve fıstık çamı ormanları, Madra
ve Yund Dağları’nın varlığı
8. Antik dönemde de kullanılmış ünlü termal su
kaynaklarının varlığı
9. Bergama Kültür Sanat Vakfı (Berksav)
10. İlçe merkezinde E.Ü Bergama MYO’nun
varlığı ve içinde Turizm Programı’nın yer alması.
FIRSATLAR
1. İzmir-Çanakkale karayolu üzerinden 7 km lik bir
bağlantı ile kolay ulaşılabilirlik
2. Marka kentlerin her zaman büyük ilgi görmesi
3. Eşsiz evrensel kültürel mirasın nitelikli
turisti çekmesi ve kültürel turizmi geliştirebilme fırsatı vermesi,
4. Selçuklu ve Osmanlı eserlerinin ilçe
merkezinde yer almasının turisti buraya çekmesi ve kültürel turizmi
kolaylaştırması
5. Bergama Kermesi’nin uluslararası
düzenlenmesinin pazar ülkelere kolay erişebilme ve pazar ülkelerini
çeşitlendirebilme fırsatı yaratması
6. Dünyada ve Türkiye’de kültürel turizm, sağlık
turizmi, ekoturizm, kırsal turizm, agroturizm gibi kıyı turizmine alternatif
turizm türlerine olan talebin artması
7. Türkiye turizm stratejisinde kültürel değerlere
büyük önem verilmeye başlanması
8. Turizmle ilgili tüm işlerde “yerel
örgütlenmenin” çok önemli olması ve girişimcilik ruhunu geliştirmesi
9. Üniversitelerin, turizmle ilgili çalışmalara
her zaman katkı vermesi.
ZAYIF
YÖNLER
1. Otoyol, havaalanı, demiryolu gibi ulaşım olanaklarının
olmaması
2. Kültürel turizmin antik döneme endeksli tek
boyutlu olması
3.Türk-İslam eserlerinin kültürel turizmde
yeterince kullanılmaması
4. Konaklayan kişi sayısının ve kalış
süresinin az olması
5. Yerel kimlikli hediyelik eşya ürünlerinin
azlığı ve kalitesizliği
6. İlçe merkezinin “Turistik ve Tarihsel
Kent” imajının zayıflığı ve Bergama’nın kültürel turizmde bir marka
olarak dünya çapında ünlenmesi yerine “Allianoi’nın sular altında
kalacağı” konusu ile gündeme gelmesi
7. Bergama’nın UNESCO Dünya Kültürel Miras
Listesi’nde yer almaması
8. Kent içi yönlendirme levhalarının az ve
tarihsel kent kimliğine uygun olmaması, ören yerlerinin gece
ışıklandırmasının yapılmaması
9. İlçe Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün yanlış yerde
olması, tanıtım malzemelerinin tek tip hazırlanması
10. İlçe merkezi, Akropol, Kızıl Avlu ve
Asklepion’u bir bütün halinde gezdirecek, mini tren, citybus gibi dolaşım
araçlarının olmaması
11. İlçenin yerel kırsal kültürünün, doğal
coğrafi kaynaklarının turizmde kullanılmaması
12. Turizmle ilgili stratejik plan ve yerel
eylem planının olmaması
13. Turizmde yerel yönetim, kamu yönetimi, yerel halk ve
STK’nı buluşturan bir yerel örgütlenmenin olmaması.
T E H D İ T L E R
1. Kuzey Ege’ye dış turizm talebinin azlığı,
2. İzmir Limanı kruvaziyer yolcularının
Bergama’ya yönlendirilmemesi
3. Kültürel turizmin konaklama yaratamaması
4. Konaklama zayıflığının turizm gelirlerini
azaltması ve girişimcilik ruhunu köreltmesi
5. Tanıtıcı ve hediyelik eşyaların azlığı
nedeniyle Bergama imajının anılara yerleşememesi
6. Turistik imajı ve görsel kalitesi zayıf olan
yerlere ilginin az olması turistik talep çekim gücünün zayıf olması
8. İzmir yakın çevre turları kapsamında
Bergama’ya düzenlenen turların zayıf kalması
9. İç turizmde kültürel turizme pek önem verilmemesi
10. Turizmde yerel örgütlenmenin olmamasının turizm
bilinci ve farkındalığın oluşmasını engellemesi ve girişimciliği
uyandıramaması, aynı işlerin farklı kurum ve kuruluşlarca tekrarlanması, zaman
ve maliyet kaybının olması
10. Plansız gelişmenin, uzun vadede ciddi sorunlara
yol açma riskini taşıması
11. Turizmde yerel örgütlenmenin olmamasından dolayı,
turizm bilinci ve yerel farkındalığın zayıf olması
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder