BERGAMA VE TURİZM - 8
TURİZM
POTANSİYELİNİN KULLANILMASI
Bilindiği gibi turizm potansiyeli; arz, talep, rekabet
ve pazar bileşenlerinden oluşmaktadır.
Herhangi bir yer turizme acılmak istendiğinde ya
da mevcut turistik bir yerin turizm planlamasının yapıldığı sırada, tum bu
bileşenlerin potansiyeli cok iyi saptanmalıdır.
1. Bergama turizm potansiyelinin arz çekicilikleri içinde
kültürel çekicilikler başta gelmektedir.
İlcede, Pergamon antik kentine ait
kalıntılar ve eserler kent merkezi ve yakın çevresinde gorulurken, kente
18 km uzaklıktaki Allianoi termal su merkezi, ayrı bir
cekicilik yaratmaktadır.
Bu cekicilikler gunumuzde en fazla ziyaret
edilen, dolayısıyla en fazla kullanılanları meydana getirmektedir.
2. İlcedeki kulturel cekiciliklerin bir başka
önemli boyutu Turk-İslam eserlerinin zenginliğidir.
Cok sayıda cami, han, hamam, bedesten, ceşme, kopru
gibi Selcuklu ve Osmanlı eserleri Bergama ilce merkezinde yer almaktadır.
Ancak bu eserlerin kulturel turizmde kullanımı cok
zayıftır.
Bu bilincle, Küplü Hamam restore
edilerek, turistik urune donuşturulmuş, ancak henuz kullanıma
acılmamıştır.
3. Bergama Kermesi, ilce icin bir marka
olmasına ve uluslararası kimlik kazanmasına rağmen, tam bir cekicilik
yaratamamaktadır.
Kermesten daha fazla faydalanılması
gerekmektedir.
4. Bergama Müzesi, klasik muze anlayışıyla
hizmet vermektedir.
Halbuki muze, bir takım etkinliklerle aktif ve
canlı kılınmalıdır.
Bergama, tarihsel ve kulturel zenginliklerle
dolu bir ilce olduğu halde, ilcenin hediyelik eşya urunlerinin coğu
nitelikli ve ozgun olmaktan uzaktır.
Kentin tarihsel kimliği hediyelik eşyalarda cok
daha fazla ve kaliteli olarak kullanılmalıdır.
Bu konuda one cıkan urunler; parşomen kağıdı
(turistik urune cevrilmiş ve uzeri resimle işlenmiş olarak satılmaktadır),
oniks hediyelik eşyalar, cam fıstığı ve urunleri, cam balı, halı, kilim
gibi dokuma urunleridir.
6. Kulturel cekiciliklerin bir başka mekanı ve turu,
kırsal yerleşmeler ve kırsal kulturdur.
Bergama kırsal dunyası bu acıdan oldukca korunmuş ve
zengindir.
Maddi ve manevi kulturel
unsurlarıyla kulturel miras, Yoruk kulturune dayalıdır.
Ozellikle Kozak Yaylası ve Yund Dağı koyleri,
eski birer aşiret koyu olarak, geleneklerini ve dokumacılık el sanatını
korumuşlardır.
Bergama tarımsal urunleri ceşitli bir ilcemizdir.
Yerel urunler (zeytin, zeytinyağı, fıstık camı, sut
urunleri vd), kırsal turizmin tamamlayıcısıdırlar.
Ne var ki koyler, kırsal turizmle gercek anlamda
(konaklamalı ve orgutlu) tanışmamışlardır.
Bu zengin potansiyel planlı-projeli şekilde
değerlendirilmeyi beklemektedir.
7. Bergama’nın termal su potansiyelinin yüksek
olmasının yanında, antik donemlerden beri tedavi amaclı kullanılan ve
kutsal su olarak kabul goren sular (Asklepion, Allianoi (Paşa
Ilıcası) ve Kleopatra Guzellik Ilıcası) vardır.
Termal suların tarihsel onemleri ve şifa
verici ozelliklerine rağmen bugun ilcede termal turizm gelişme gostermemiştir.
8. Bergama’nın dağlar, bitki ortusu, akarsular,
manzara guzellikleri vb.ni icine alan doğal cekicilikleri; ekoturizm icin
yuksek bir potansiyele işaret etmesine rağmen, bugun yalnızca sınırlı şekilde
doğa yuruyuşleri ve bisikletli geziler için Kozak Yaylası cevresinde bir
kullanım soz konusudur.
Bu yuruyuş parkurlarından bir tanesi aşağıda
gösterilmektedir.
Bergama’nın doğal ve kulturel çekicilikleri
gorulduğu gibi, son derece ceşitli ve eşsiz kaynaklardan oluşmakla
birlikte, bu zenginliğin buyuk oranda gunubirlik ziyaretler
cercevesinde turizme konu olması, potansiyelin cok az bir kısmının
kullanıldığı anlamına gelmektedir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder