BURHANİYE VE KIRSAL TURİZM
Son yıllarda, kentlerde yaşayanların pahalı, kalabalık ve doğallığı
bozulmuş kıyı mekanlarından uzaklaşarak kırsal alanlarda tatilini yapma isteği
yaygınlaşmaya başlamıştır.
Bu istekle kırsal alanlarda dinlenmek, farklı kültürlerle birlikte
olmak ve yöresel etkinliklere katılmak kırsal turizmin gelişimini
hızlandırmış ve iyi eğitimli, kültürlü, yüksek gelirli kişilerin dikkatini
çekmiştir.
Tarımsal faaliyetlerin yürütüldüğü alanlarda gerçekleşen kırsal turizm, kırsal
mekanların turizm türü olan köy, çiftlik, yeşil, tarım turizmini de kapsayan
ortak bir ad olarak kullanılmaktadır.
Sürdürülebilir turizm anlayışıyla uyumlu olan kırsal turizm, kültür, tarih,
çevre, tarım ve turizmle birlikte yürütülebilen bir özelliğe sahip olmakla
birlikte, özellikle eko turizmle bütünleşen bir türdür.
Burhaniye, dağlık-tepelik iç bölgelerinde kalan yeşil köyleri
ile temiz su içme, nehir ve patikalar boyunca yürüme, ormanda dolaşma,
doğanın renklerini görme ve koklama, kır peyzajını seyretme, taze ve doğal
ürünleri tatma, kır kültürünü yaşama olanağı sunmaktadır.
25 köy 1 belde ile Burhaniye, yürüyerek ve bisikletle günübirlik gezip
görülecek, misafirperverliğiyle ön plana çıkan otantik alanlara sahiptir.
Köylerde kilim ve heybe dokumacılığı folklorik değerleri
taşımaktadır.
Aynı zamanda Balkan muhacirleri ile yörük ve manav yerleşik
kültürlerini harmanlamış bir ilçe olarak, köylerinde geleneksel yaşamı görmek
mümkündür ve Pelitköy beldesinin merkezi ise, denizden 4 km içerde tepelerin
arasında kurulan tipik bir Anadolu köy kültürünü yaşatmaktadır.
Yöresel mutfağında ilçe, nohut böreği, tavuk yahnisi ve buğulama yemeği ile
ünlü iken deniz ürünleri ile yapılan yemeklerde de zenginliğini ortaya
koymaktadır.
Alternatif turizmin gelişiminde büyük katkı sağlayan yöreye özgü
mutfak kültürü, ilçede yetiştirilen sebze ve meyvelerin bolluğuyla
zenginleşmektedir.
Bu özelliği ile ilçenin taze ve doğal yiyeceklerinin
kullanıldığı yemek atölyeleri, yemek festivalleri organize edilerek
yöresel yiyecekler ve ürünler, ilçe turizminde belirleyici rol almalıdır.
İlçe topraklarının %53’ü tarım arazisi, %28’i ormanlık, %17’si
dağlık, %2’si ise çayır ve meradır.
Tüm arazinin %75’i zeytinliklerle kaplı olan Burhaniye’nin temel geçim
kaynağı zeytin ve sebze/meyve üretimidir.
Organik tarım özelliği taşıyan sebze ve meyve bahçelerinde kendi
isteğiyle bu ürünleri tatmak ve toplamak kırsal mekanların en önemli
faaliyetleri arasındadır.
Aynı zamanda zeytin ağacından zeytin çekirdeğine kadar bölgenin ve
ilçenin en verimli üretimi zeytinciliktir.
İlçenin köy yaşantısının bir parçası olan zeytinin toplanma, işlenme
sürecini öğrenerek dinlenmek ve zeytin hasadının şenliğe dönüşen havasında
bulunmak kırsal turizmin zengin yapısını göstermektedir.
Zeytin ve zeytinyağı üretimi ve tarımla Edremit Körfezi’nin önemli bir
ilçesi olan Burhaniye, zeytin, tarım ve turizmi birleştiren kırsal turizm
merkezi olmaya hazır ve adaydır.
Zeytin hasadını kırsal turizmle sürdürülebilir hale getirmek ilçenin
turizmde de ayrıcalığını ortaya koyacaktır.
Geleneksel üretim tesislerinde ve kurulacak olan zeytin müzelerinde turistik
faaliyetlerin uygulanabilirliği artırabilecektir.
Böylece, sağlıklı yaşamanın ve iyi beslenmenin bir ürünü olan zeytin
ve zeytinyağının etkileri, doğal beslenme ve zengin bir mutfağın içinde
yaşamının orijinalliğini sunmaktadır.
Bu nedenle, samimi ilişkilerin kurulabileceği kırsal alanlarda ilçe, yerel
yönetimlerin desteğiyle öncelikle atıl kalan köy evlerini ve kullanılan evlerin
bir odalarını konaklamaya uygun hale getirmelidir.
Bununla birlikte zeytin hasadı turları, kırsal kampingler, yaya-atlı-develi
kır gezileri, doğa yürüyüşleri, yayla gezintileri ve yerel şenlikleri düzenleyerek
kırsal turizm faaliyetlerinin çoğaltılması gereklidir.
Böylece, tarımın geliştiği kır ve köylerdeki doğal ve kültürel
etkinlikler kırsal turizmle değerlenmekte, canlanmakta ve dolayısıyla tarımsal
ürünler, el sanatları, yöresel yemek çeşitleri, şifalı bitkiler ve yerel
etkinliklerle yerel halka ekonomik katkı sağlanmaktadır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder