3 Kasım 2022 Perşembe

 BURHANİYE VE KIRSAL TURİZM

 

Son yıllarda, kentlerde yaşayanların pahalı, kalabalık ve doğallığı bozulmuş kıyı mekanlarından uzaklaşarak kırsal alanlarda tatilini yapma isteği yaygınlaşmaya başlamıştır.

 Bu istekle kırsal alanlarda dinlenmek, farklı kültürlerle birlikte olmak ve yöresel etkinliklere katılmak kırsal turizmin gelişimini hızlandırmış ve iyi eğitimli, kültürlü, yüksek gelirli kişilerin dikkatini çekmiştir.

Tarımsal faaliyetlerin yürütüldüğü alanlarda gerçekleşen kırsal turizm,  kırsal mekanların turizm türü olan köy, çiftlik, yeşil, tarım turizmini de kapsayan ortak bir ad olarak kullanılmaktadır.

Sürdürülebilir turizm anlayışıyla uyumlu olan kırsal turizm, kültür, tarih, çevre, tarım ve turizmle birlikte yürütülebilen bir özelliğe sahip olmakla birlikte, özellikle eko turizmle bütünleşen bir türdür.

 Burhaniye, dağlık-tepelik iç bölgelerinde kalan yeşil köyleri ile temiz su içme, nehir ve patikalar boyunca yürüme, ormanda dolaşma, doğanın renklerini görme ve koklama, kır peyzajını seyretme, taze ve doğal ürünleri tatma, kır kültürünü yaşama olanağı sunmaktadır.

25 köy 1 belde ile Burhaniye, yürüyerek ve bisikletle günübirlik gezip görülecek, misafirperverliğiyle ön plana çıkan otantik alanlara sahiptir.

 Köylerde kilim ve heybe dokumacılığı folklorik değerleri taşımaktadır.

 Aynı zamanda Balkan muhacirleri ile yörük ve manav yerleşik kültürlerini harmanlamış bir ilçe olarak, köylerinde geleneksel yaşamı görmek mümkündür ve Pelitköy beldesinin merkezi ise, denizden 4 km içerde tepelerin arasında kurulan tipik bir Anadolu köy kültürünü yaşatmaktadır.

Yöresel mutfağında ilçe, nohut böreği, tavuk yahnisi ve buğulama yemeği ile ünlü iken deniz ürünleri ile yapılan yemeklerde de zenginliğini ortaya koymaktadır.

 Alternatif turizmin gelişiminde büyük katkı sağlayan yöreye özgü mutfak kültürü, ilçede yetiştirilen sebze ve meyvelerin bolluğuyla zenginleşmektedir.

 Bu özelliği ile ilçenin taze ve doğal yiyeceklerinin kullanıldığı yemek atölyeleri, yemek festivalleri organize edilerek yöresel yiyecekler ve ürünler, ilçe turizminde belirleyici rol almalıdır.

İlçe topraklarının %53’ü tarım arazisi, %28’i ormanlık, %17’si dağlık, %2’si ise çayır ve meradır.

Tüm arazinin %75’i zeytinliklerle kaplı olan Burhaniye’nin temel geçim kaynağı zeytin ve sebze/meyve üretimidir.

Organik tarım özelliği taşıyan sebze ve meyve bahçelerinde kendi isteğiyle bu ürünleri tatmak ve toplamak kırsal mekanların en önemli faaliyetleri arasındadır.

Aynı zamanda zeytin ağacından zeytin çekirdeğine kadar bölgenin ve ilçenin en verimli üretimi zeytinciliktir.

İlçenin köy yaşantısının bir parçası olan zeytinin toplanma,  işlenme sürecini öğrenerek dinlenmek ve zeytin hasadının şenliğe dönüşen havasında bulunmak kırsal turizmin zengin yapısını göstermektedir.

Zeytin ve zeytinyağı üretimi ve tarımla Edremit Körfezi’nin önemli bir ilçesi olan Burhaniye, zeytin, tarım ve turizmi birleştiren kırsal turizm merkezi olmaya hazır ve adaydır.

 Zeytin hasadını kırsal turizmle sürdürülebilir hale getirmek ilçenin turizmde de ayrıcalığını ortaya koyacaktır.

Geleneksel üretim tesislerinde ve kurulacak olan zeytin müzelerinde  turistik faaliyetlerin uygulanabilirliği artırabilecektir.

Böylece, sağlıklı yaşamanın ve iyi beslenmenin bir ürünü olan zeytin ve zeytinyağının etkileri, doğal beslenme ve zengin bir mutfağın içinde yaşamının orijinalliğini sunmaktadır.

Bu nedenle, samimi ilişkilerin kurulabileceği kırsal alanlarda ilçe, yerel yönetimlerin desteğiyle öncelikle atıl kalan köy evlerini ve kullanılan evlerin bir odalarını konaklamaya uygun hale getirmelidir.

Bununla birlikte zeytin hasadı turları, kırsal kampingler, yaya-atlı-develi kır gezileri, doğa yürüyüşleri, yayla gezintileri ve yerel şenlikleri düzenleyerek kırsal turizm faaliyetlerinin çoğaltılması gereklidir.

 Böylece, tarımın geliştiği kır ve köylerdeki doğal ve kültürel etkinlikler kırsal turizmle değerlenmekte, canlanmakta ve dolayısıyla tarımsal ürünler, el sanatları, yöresel yemek çeşitleri, şifalı bitkiler ve yerel etkinliklerle yerel halka ekonomik katkı sağlanmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

  Kentleşmenin Yeni Bileşeni: Göç ve Turizm   Rotterdam, Hollanda’nın 750 bin nüfuslu bir şehri, dünyadaki modern mimarlık ürünleriyle ü...