1 Aralık 2022 Perşembe

 BAĞYÜZÜ RAPORU - 3

 

HAYVANCILIK

 Bağyüzü Köyü’nde hayvancılık faaliyetleri sınırlıdır.

Sığır, koyun ve keçi üretimi ilkel koşullarda gerçekleştirilmektedir.

Köy çevresinde hiç mera alanı bulunmaması, diğer köylerle karşılaştırıldığında Bağyüzü’nde küçükbaş hayvan sayısının çok az olmasına neden olmuştur.

İklimin nemli olması köy çevresinde ot örtüsünün yoğunlaşmasına neden olmuş, bu da hayvancılığın alternatif bir etkinlik olarak ortaya çıkmasına neden olmuştur.

Bunun yanı sıra yüksek kesimlerde bulunan kovanlarla arıcılık ta yapılmakta, çiçek ve çam balı üretilmektedir.

Ayvalık köylerinden arıcılıkla uğraşan tek köy Bağyüzü Köyü’dür.

 

TARIM

 Bağyüzü Köyü bir tarım mahallesidir.

Mahallenin esas gelir kaynağı Fıstık, Zeytin, Bamya ve Üzüm üretimidir.

Fıstık dışında yine ekonomik getirisi olan diğer bir uğraşı da zeytinciliktir.

Kasım-Ocak arası toplanan zeytinler gerek fabrikalara götürülerek yağ elde edilmesinde, gerekse seçilerek sofralık zeytin üretiminde kullanılır.

Mahallede üretilen zeytin asit oranının düşük olması nedeniyle kalitelidir.

Fakat iç tüketim çok fazla olduğu için köy dışına satılan yağ miktarı fazla olmamaktadır.

Mahallede üretilen diğer önemli ürün üzümdür.

Kozak Üzümü adıyla çevrede nam salmış olan üzümler gerek görüntü, gerekse lezzet bakımından tercih edilmekte ve ilçe pazarlarında kolayca alıcı bulmaktadır.

1960'lı yıllara kadar bağcılık ve yan uğraşıları mahallenin asıl geçim kaynağı iken bu tarihte üzümlerde oluşan bir hastalık ve fıstık çamının daha az zahmetle daha fazla gelir getiriyor olması köylüyü üzüm yetiştiriciliğinden kısmen uzaklaştırmıştır.

2017 yılına kadar %80 oranında azalmış olsa da köy ve çevresinin kırsal peyzajını etkilemeye devam etmektedir.

Yetiştirilen üzümler pazarlarda satılmakla birlikte evlerde pekmez ve şarap yapımında da kullanılmaktadır.

 Aynı zamanda üzüm ve fıstığın İtalya, Portekiz, İspanya, Almanya ve Dubai’ye ihracatı yapılmaktadır.

Fıstık, zeytin ve üzüm dışında köylüler seyrek te olsa sınırlı arazilerde sebze yetiştirmekte, ayrıca bahçelerindeki meyve ağaçlarından badem, ceviz, nar, ayva incir, karadut, erik, buğday gibi  ürünler elde etmektedirler.

6’ıncı ve 7’inci sınıf toprak tipine sahip olan Bağyüzü’nün yerleşim alanı dışındaki arazi kullanım dağılımına bakıldığında, bu dağılımın büyük bir kısmını orman alanının ve kuru marjinal tarım alanının oluşturduğu görülmektedir.

Bu sebeple köy, diğer yerleşim yerleriyle karşılaştırıldığında en fazla ürün çeşidine sahip olan köydür.

Tarımsal biyoçeşitliliğin değeri ve mevcut ekosistemlerin sağladığı kaynak Bağyüzü’nün kırsal peyzajını daha da güçlendirmektedir.

Merkeze kadar devam eden bir doğa yürüyüşü rotasının Bağyüzü’nden geçmesi ve köyde bulunan seyir terası da köyün peyzaj karakterinin zengin olduğunun bir göstergesidir.

Diğer yandan, fıstık çamlarıyla kaplı olan Kozak Yaylası’nda bulunan granit taş ocakları da yörenin peyzaj karakterini  farklılaştırmakta ve zenginleştirmektedir.

Kozak Yaylası, Ege Bölgesi’nde fıstık çamı koruluklarının yoğun şekilde yer aldığı bir alan oluşturur.

Bu yörenin alçak kısımlarında maki topluluklarının yanı sıra kızılçamlara ve yer yer palamut meşesi topluluklarına da rastlanır.

Bağyüzü’nde yetişen endemik bitkiler, kuzugöbeği, kekik, yaylaçayı, akkız ve dağçayıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

  Kentleşmenin Yeni Bileşeni: Göç ve Turizm   Rotterdam, Hollanda’nın 750 bin nüfuslu bir şehri, dünyadaki modern mimarlık ürünleriyle ü...