BAĞYÜZÜ RAPORU - 3
HAYVANCILIK
Bağyüzü
Köyü’nde hayvancılık faaliyetleri sınırlıdır.
Sığır,
koyun ve keçi üretimi ilkel koşullarda gerçekleştirilmektedir.
Köy
çevresinde hiç mera alanı bulunmaması, diğer köylerle karşılaştırıldığında
Bağyüzü’nde küçükbaş hayvan sayısının çok az olmasına neden olmuştur.
İklimin
nemli olması köy çevresinde ot örtüsünün yoğunlaşmasına neden olmuş, bu da
hayvancılığın alternatif bir etkinlik olarak ortaya çıkmasına neden
olmuştur.
Bunun
yanı sıra yüksek kesimlerde bulunan kovanlarla arıcılık ta yapılmakta, çiçek ve
çam balı üretilmektedir.
Ayvalık
köylerinden arıcılıkla uğraşan tek köy Bağyüzü Köyü’dür.
TARIM
Bağyüzü
Köyü bir tarım mahallesidir.
Mahallenin esas gelir kaynağı Fıstık,
Zeytin, Bamya ve Üzüm üretimidir.
Fıstık dışında yine ekonomik getirisi olan
diğer bir uğraşı da zeytinciliktir.
Kasım-Ocak arası toplanan zeytinler gerek
fabrikalara götürülerek yağ elde edilmesinde, gerekse seçilerek sofralık
zeytin üretiminde kullanılır.
Mahallede üretilen zeytin asit oranının
düşük olması nedeniyle kalitelidir.
Fakat iç tüketim çok fazla olduğu için köy
dışına satılan yağ miktarı fazla olmamaktadır.
Mahallede üretilen diğer önemli ürün
üzümdür.
Kozak Üzümü adıyla çevrede nam salmış olan
üzümler gerek görüntü, gerekse lezzet bakımından tercih edilmekte ve ilçe
pazarlarında kolayca alıcı bulmaktadır.
1960'lı yıllara kadar bağcılık ve yan
uğraşıları mahallenin asıl geçim kaynağı iken bu tarihte üzümlerde oluşan bir
hastalık ve fıstık çamının daha az zahmetle daha fazla gelir getiriyor olması
köylüyü üzüm yetiştiriciliğinden kısmen uzaklaştırmıştır.
2017 yılına kadar %80 oranında azalmış
olsa da köy ve çevresinin kırsal peyzajını etkilemeye devam etmektedir.
Yetiştirilen üzümler pazarlarda satılmakla
birlikte evlerde pekmez ve şarap yapımında da kullanılmaktadır.
Aynı
zamanda üzüm ve fıstığın İtalya, Portekiz, İspanya, Almanya ve Dubai’ye
ihracatı yapılmaktadır.
Fıstık, zeytin ve üzüm dışında köylüler
seyrek te olsa sınırlı arazilerde sebze yetiştirmekte, ayrıca
bahçelerindeki meyve ağaçlarından badem, ceviz, nar, ayva incir, karadut,
erik, buğday gibi ürünler elde etmektedirler.
6’ıncı ve 7’inci sınıf toprak tipine sahip
olan Bağyüzü’nün yerleşim alanı dışındaki arazi kullanım dağılımına
bakıldığında, bu dağılımın büyük bir kısmını orman alanının ve kuru
marjinal tarım alanının oluşturduğu görülmektedir.
Bu sebeple köy, diğer yerleşim yerleriyle
karşılaştırıldığında en fazla ürün çeşidine sahip olan köydür.
Tarımsal biyoçeşitliliğin değeri ve mevcut
ekosistemlerin sağladığı kaynak Bağyüzü’nün kırsal peyzajını daha da
güçlendirmektedir.
Merkeze kadar devam eden bir doğa yürüyüşü
rotasının Bağyüzü’nden geçmesi ve köyde bulunan seyir terası da köyün
peyzaj karakterinin zengin olduğunun bir göstergesidir.
Diğer yandan, fıstık çamlarıyla kaplı olan
Kozak Yaylası’nda bulunan granit taş ocakları da yörenin peyzaj
karakterini farklılaştırmakta ve zenginleştirmektedir.
Kozak Yaylası, Ege Bölgesi’nde fıstık çamı
koruluklarının yoğun şekilde yer aldığı bir alan oluşturur.
Bu yörenin alçak kısımlarında maki
topluluklarının yanı sıra kızılçamlara ve yer yer palamut meşesi
topluluklarına da rastlanır.
Bağyüzü’nde yetişen endemik bitkiler,
kuzugöbeği, kekik, yaylaçayı, akkız ve dağçayıdır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder