AYVALIK VE MİDİLLİ - 4
Turizm
Türlerinde Bütünleşme/Bütünleştirme
Bu
tarz bütünleşme, aynı zamanda destinasyonlar ya da coğrafi birimler arasında
bütünleşme anlamına geldiği için, mekansal bütünleşmeye yol açmaktadır.
Nitekim
kıyı turizmi ile iç kısımlardaki kültürel turizm çeşitli organizasyonlar
etrafında bütünleştirildikleri taktirde bu turizm türlerinin uygulandığı
destinasyonlar da bütünleşmektedir.
Sözgelimi;
1995’den bu yana UNESCO Dünya Kültürel Mirası Listesi'nde yer alan
İtalya’nın Po Deltası kıyısındaki tarihi Commachio kasabası ile ondan 48
km içerdeki tarihi Ferrara kenti (korunan doğal alan statüsündeki Po
Deltası ile birlikte); bölge yöneticileri tarafından, bir bütün olarak ele
alınmış, kıyı turizmi, kültürel turizm ve doğa turizmi bütünleştirilerek bir
paket ürün haline getirilmiştir.
Turizmde
bütünleşme konusu, anlaşmalar, planlar ve projeler yanında, çeşitli
toplantılarda da işlenmektedir.
Sözgelimi;
Fransa’da her yıl düzenlenen “Kırsal Turizm Yaz Okulu” nun 2008 yılı
konusu; kentleri-kırları, dağları-denizleri, kıyıları-ardülkesini
bütünleştirmeyi ele almıştır.
Bu
birbirine zıt ortamların turizmde ortaklığa gittikleri taktirde, coğrafi
birimler arasındaki farklı iklimlerin, farklı doğal ve kültürel çekiciliklerin,
farklı yerel aktörlerin o yerin güçlü yönlerini arttırarak çeşitli
fırsatlar yaratacağı önemle vurgulanmıştır.
AYVALIKIN
KÜLTÜREL TURİZMDE GÜÇLÜ YÖNLERİ
|
|
1.
Midilli
Adası’na yakınlık ve tarihsel bağlılıktan dolayı Ayvalık’ın kültürel
kaynakları, komşularına göre farklıdır. 2.
Tarihsel ve kültürel kaynaklar kimlikli ve zengindir. 3. Zeytin, zeytinyağı gibi geleneksel marka
ürünler bulunmaktadır. 4. Ayvalık mutfağı zengin ve yerel özelliklere
sahiptir. 5. Turiste hizmet verebilecek konaklama ve
yeme-içme tesisleri yeterli ve niteliklidir. 6. Kültürel turizmin geliştirilmesinde rol alabilecek
güçlü bir yerel yönetim ve sivil toplum kuruluşları vardır. 7. Ayvalık’ı ziyaret, karayolu, denizyolu ve
havayolu açısından kolaylıklar sunmaktadır. 8. Ayvalık içinde kültürel kaynaklara kısa sürede ve
kolaylıkla erişmek mümkündür. 9. Ayvalık’ta kültürel turizm kaynakları hakkında
bilgi alınabilecek Turizm Danışma Bürosu bulunmaktadır. 10. Ayvalık’ın iklim koşulları yılın on iki ayında
kültürel turizme katılma olanağı vermektedir. 11. Ayvalık hinterlandında evrensel kültür mirasına
sahip Bergama bulunmaktadır. 12. Ayvalık halkı sıcakkanlı ve konukseverdir. |
MİTİLİNİ’NİN
KÜLTÜREL TURİZMDE GÜÇLÜ YÖNLERİ
1. Mitilini’nin yer aldığı Midilli Adası’nın
Türkiye kıyılarına yakın konumu kültürel kaynaklarını diğer adalardan
farklı kılmıştır.
2. Tarihsel ve kültürel kaynaklar zengin ve çoğu
korunmuştur.
3. Zeytin, zeytinyağı, uzo gibi geleneksel marka
ürünler bulunmaktadır.
4. Midilli mutfağı zengin ve yerel özelliklere
sahiptir.
5. Midilli özgün müzik ve geleneksel el sanatlarını
korumuştur.
6. Mitilini’nin Midilli Adası’nın yönetim merkezi
olması, kültürel etkinlikleri ve hizmetleri zengin kılmıştır.
7. Turiste hizmet verebilecek konaklama ve yeme-içme
tesisleri yeterli ve niteliklidir.
8. Mitilini’ye havayolu ve denizyolu ile ulaşım kolay
ve güvenliklidir.
9. Ada içinde kültürel kaynakları ziyaret etmek
için ulaşım olanakları yeterlidir.
10. Midilli’de kültürel turizm kaynakları hakkında
bilgi alınabilecek Mitilini Turizm Danışma Ofisi bulunmaktadır.
11. Midilli’nin iklim koşulları yılın on iki ayında
kültürel turizme katılma olanağı vermektedir.
12.
Mitilini halkı sıcakkanlı ve konukseverdir.
AYVALIKIN KÜLTÜREL TURİZMDEKİ FIRSATLARI
|
|
1. Dünyada kültürel turizme ilgi giderek
artmaktadır. 2. Türkiye turizm stratejisinde kültürel
turizm artık önemli bir yer tutmaktadır. 3. Kültürel turizmle bütünleşebilecek
gastronomi turizmi, festival turizmi, inanç turizmi vb. turizm türlerini
geliştirebilme fırsatı vardır. 4. Ulaşım kolaylıkları dış turizme açılabilme ve
kültürel turizme yabancıları çekebilme fırsatı vermektedir. 5. Midilli ile her yıl ortak bir şenliğin
düzenlenmesi kültürel ilişkilerin ve kültürel turizmin gelişmesine
fırsat vermektedir. 6. Bergama’nın Ayvalık’a yakınlığı aralarında
kültürel turizmde bütünleşme fırsatı vermekte, bu oluşum, Midilli-Ayvalık ortak
kültürel turizm gelişimini de güçlendirmektedir. 7. Ayvalık’ta yaşamış ve yaşamakta olan yazar ve
sanatçılardan kültürel turizmde yararlanabilme fırsatı vardır. |
MİTİLİNİ’NİN
KÜLTÜREL TURİZMDE FIRSATLARI
1. Dünyada kültürel turizme ilgi giderek artmaktadır.
2. Kültürel turizmle bütünleşebilecek gastronomi
turizmi, festival turizmi, inanç turizmi vb. turizm türlerini
geliştirebilme fırsatı vardır.
3. Havayolu ulaşım bağlantısının oluşu, yabancı
turistleri adaya çekebilme fırsatı vermektedir.
4. Ayvalık ile her yıl ortak bir şenliğin
düzenlenmesi kültürel ilişkilerin ve kültürel turizmin gelişmesine fırsat
vermektedir.
5. Midilli’de yaşamış ve yaşamakta olan yazar ve
sanatçılardan kültürel turizmde yararlanabilme fırsatı vardır.
6. Yakınlık faktöründen dolayı Türk turistleri kültürel
turizme çekebilme fırsatı vardır.
7.
Midilli’ye kültür turistlerini çekebilmek için kısa sürede Ayvalık
üzerinden dünyaca ünlü Bergama’ya ulaşılabileceğini Midilli’nin
tanıtımında kullanabilme fırsatı vardır.
AYVALIKIN
KÜLTÜEL TURİZMDE ZAYIF YÖNLERİ
1. Tarihsel ve kültürel kaynakların bazıları
korunamamış ya da özgünlüğünü yitirmiştir. 2. Tarihsel ve kültürel kaynakların, kültürel
turizm için taşıdığı önem henüz anlaşılamamıştır. 3. Tarihsel ve kültürel kaynakların çoğu turistik
ürüne çevrilememiştir. 4. Tarihsel ve kültürel kaynakları kültürel turizme
kazandırmada yasal zorluklar vardır 5. Kültürel turizmin konaklama yaratma gücü
zayıftır. 6. Ayvalık’a gelen turistlerin öncelikli ilgi
alanı kıyı turizmidir. 7. Kültürel turizm ürünlerinden olan geleneksel el
sanatları, yerel müzik ve halk oyunları yoktur. 8. Ayvalık tanıtımında kültürel turizmin adı
konmamış ya da yeterince yer verilmemektedir. 9. Ayvalık’a 40 km uzaklıktaki Edremit
Havaalanı uluslarar arası seferlere açık değildir. |
MİTİLİNİ’NİN
KÜLTÜREL TURİZMDE ZAYIF YÖNLERİ
1. Tarihsel ve kültürel kaynakların bazıları
korunamamış ya da özgünlüğünü yitirmiştir.
2. Tarihsel ve kültürel kaynaklar, Yunanistan
karasındaki kadar çeşitli ve zengin değildir.
3. Tarihsel ve kültürel kaynakların çoğu turistik
ürüne çevrilememiştir.
4. Adaya kültür turistlerini on iki ay çekecek güçlü
bir motivasyon ve organizasyon yoktur.
5. Kültürel turizmin konaklama yaratma gücü
zayıftır.
6. Adaya gelen turistleri kültürel turizmle paylaşan
kıyı turizmi baskın çıkmaktadır.
7. Adanın kültürel turizm çekicilikleri
yeterince tanıtılmamaktadır.
8.
Kültürel turizmle doğrudan ilgili web siteleri yoktur, var olan turizm web
sitelerinde ise yeterli İngilizce açıklamalar yoktur, fotoğraflar ve haritalar
zayıftır.
AYVALIK’TA KÜLTÜREL TURİZMİN TEHDİTLERİ |
1. Popüler kültür giderek yerel ve otantik kültürü
yok etmektedir. 2. Ayvalık’ın doğal çekicilikleri turistler
için her zaman ön planda gelmektedir. 3. Ayvalık’ta korunamayan kültürel miras
unsurları, kültürel turizmin önünü kapamaktadır. 4. Hızlı kentleşme beraberinde görsel ve
çevresel kirlilikleri getirmektedir. 5. Turizm beklentileri ile yanlış restorasyon ve
alan düzenlemeleri yapılmaktadır. |
MİTİLİNİ’DE KÜLTÜREL TURİZMİN TEHDİTLERİ |
1. Popüler kültür giderek yerel ve geleneksel
kültürü yok etmektedir. 2. Ege Adaları’na gelen turistlerin profili kıyı
turizmini talep edenlerden oluşmaktadır. 3. Deniz ve plajlar, kültürel turizmin güçlü
bir rakibidir. 4. Konaklama tesislerinin büyük kısmı
kıyılarda kum-güneş-deniz için yapılmışlardır |
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder