3 Kasım 2022 Perşembe

 AYVALIK VE MİDİLLİ - 4 

 

Turizm Türlerinde Bütünleşme/Bütünleştirme

Bu tarz bütünleşme, aynı zamanda destinasyonlar ya da coğrafi birimler arasında bütünleşme anlamına geldiği için, mekansal bütünleşmeye yol açmaktadır.

Nitekim kıyı turizmi ile iç kısımlardaki kültürel turizm çeşitli organizasyonlar etrafında bütünleştirildikleri taktirde bu turizm türlerinin uygulandığı destinasyonlar da bütünleşmektedir.

Sözgelimi; 1995’den bu yana UNESCO Dünya Kültürel Mirası Listesi'nde yer alan İtalya’nın Po Deltası kıyısındaki tarihi Commachio kasabası ile ondan 48 km içerdeki tarihi Ferrara kenti (korunan doğal alan statüsündeki Po Deltası ile birlikte); bölge yöneticileri tarafından, bir bütün olarak ele alınmış, kıyı turizmi, kültürel turizm ve doğa turizmi bütünleştirilerek bir paket ürün haline getirilmiştir.

 Turizmde bütünleşme konusu, anlaşmalar, planlar ve projeler yanında, çeşitli toplantılarda da işlenmektedir.

Sözgelimi; Fransa’da her yıl düzenlenen “Kırsal Turizm Yaz Okulu” nun 2008 yılı konusu; kentleri-kırları, dağları-denizleri, kıyıları-ardülkesini bütünleştirmeyi ele almıştır.

 Bu birbirine zıt ortamların turizmde ortaklığa gittikleri taktirde, coğrafi birimler arasındaki farklı iklimlerin, farklı doğal ve kültürel çekiciliklerin, farklı yerel aktörlerin o yerin güçlü yönlerini arttırarak çeşitli fırsatlar yaratacağı önemle vurgulanmıştır.

AYVALIKIN KÜLTÜREL TURİZMDE GÜÇLÜ YÖNLERİ

 

 

1.   Midilli Adası’na yakınlık ve tarihsel bağlılıktan dolayı Ayvalık’ın kültürel kaynakları, komşularına göre farklıdır.

 2. Tarihsel ve kültürel kaynaklar kimlikli ve zengindir.

 3. Zeytin, zeytinyağı gibi geleneksel marka ürünler bulunmaktadır.

4. Ayvalık mutfağı zengin ve yerel özelliklere sahiptir.

 5. Turiste hizmet verebilecek konaklama ve yeme-içme tesisleri yeterli  ve niteliklidir.

6. Kültürel turizmin geliştirilmesinde rol alabilecek güçlü bir yerel yönetim ve sivil toplum kuruluşları vardır.

7. Ayvalık’ı ziyaret, karayolu, denizyolu ve havayolu açısından kolaylıklar sunmaktadır.

8. Ayvalık içinde kültürel kaynaklara kısa sürede ve kolaylıkla erişmek mümkündür.

9. Ayvalık’ta kültürel turizm kaynakları hakkında bilgi alınabilecek Turizm Danışma Bürosu bulunmaktadır.

10. Ayvalık’ın iklim koşulları yılın on iki ayında kültürel turizme katılma olanağı vermektedir.

11. Ayvalık hinterlandında evrensel kültür mirasına sahip Bergama bulunmaktadır.

 12. Ayvalık halkı sıcakkanlı ve konukseverdir.

 

 

 MİTİLİNİ’NİN KÜLTÜREL TURİZMDE GÜÇLÜ YÖNLERİ

 1. Mitilini’nin yer aldığı Midilli Adası’nın Türkiye kıyılarına yakın konumu kültürel kaynaklarını diğer adalardan farklı kılmıştır.

2. Tarihsel ve kültürel kaynaklar zengin ve çoğu korunmuştur.

 3. Zeytin, zeytinyağı, uzo gibi geleneksel marka ürünler bulunmaktadır.

 4. Midilli mutfağı zengin ve yerel özelliklere sahiptir.

5. Midilli özgün müzik ve geleneksel el sanatlarını korumuştur.

6. Mitilini’nin Midilli Adası’nın yönetim merkezi olması, kültürel etkinlikleri ve hizmetleri zengin kılmıştır.

7. Turiste hizmet verebilecek konaklama ve yeme-içme tesisleri yeterli ve niteliklidir.

8. Mitilini’ye havayolu ve denizyolu ile ulaşım kolay ve güvenliklidir.

 9. Ada içinde kültürel kaynakları ziyaret etmek için ulaşım olanakları yeterlidir.

10. Midilli’de kültürel turizm kaynakları hakkında bilgi alınabilecek  Mitilini Turizm Danışma Ofisi bulunmaktadır.

11. Midilli’nin iklim koşulları yılın on iki ayında kültürel turizme katılma olanağı vermektedir.

 12. Mitilini halkı sıcakkanlı ve konukseverdir.

  

AYVALIKIN KÜLTÜREL TURİZMDEKİ FIRSATLARI

 

 

 

 

1. Dünyada kültürel turizme ilgi giderek artmaktadır.

 2. Türkiye turizm stratejisinde kültürel turizm artık önemli bir yer tutmaktadır.

 3. Kültürel turizmle bütünleşebilecek gastronomi turizmi, festival turizmi, inanç turizmi vb. turizm türlerini geliştirebilme fırsatı vardır.

4. Ulaşım kolaylıkları dış turizme açılabilme ve kültürel turizme yabancıları çekebilme fırsatı vermektedir.

5. Midilli ile her yıl ortak bir şenliğin düzenlenmesi kültürel ilişkilerin ve kültürel turizmin gelişmesine fırsat vermektedir.

6. Bergama’nın Ayvalık’a yakınlığı aralarında kültürel turizmde bütünleşme fırsatı vermekte, bu oluşum, Midilli-Ayvalık ortak kültürel turizm gelişimini de güçlendirmektedir.

7. Ayvalık’ta yaşamış ve yaşamakta olan yazar ve sanatçılardan kültürel turizmde yararlanabilme fırsatı vardır.

 

MİTİLİNİ’NİN KÜLTÜREL TURİZMDE FIRSATLARI

1. Dünyada kültürel turizme ilgi giderek artmaktadır.

2. Kültürel turizmle bütünleşebilecek gastronomi turizmi, festival turizmi, inanç turizmi vb. turizm türlerini geliştirebilme fırsatı vardır.

 3. Havayolu ulaşım bağlantısının oluşu, yabancı turistleri adaya çekebilme fırsatı vermektedir.

 4. Ayvalık ile her yıl ortak bir şenliğin düzenlenmesi kültürel ilişkilerin ve kültürel turizmin gelişmesine fırsat vermektedir.

 5. Midilli’de yaşamış ve yaşamakta olan yazar ve sanatçılardan kültürel turizmde yararlanabilme fırsatı vardır.

6. Yakınlık faktöründen dolayı Türk turistleri kültürel turizme çekebilme fırsatı vardır.

 7. Midilli’ye kültür turistlerini çekebilmek için kısa sürede Ayvalık üzerinden dünyaca ünlü Bergama’ya ulaşılabileceğini Midilli’nin tanıtımında kullanabilme fırsatı vardır.

 

AYVALIKIN KÜLTÜEL TURİZMDE ZAYIF YÖNLERİ

 

1. Tarihsel ve kültürel kaynakların bazıları korunamamış ya da özgünlüğünü yitirmiştir.

 2. Tarihsel ve kültürel kaynakların, kültürel turizm için taşıdığı önem henüz anlaşılamamıştır.

3. Tarihsel ve kültürel kaynakların çoğu turistik ürüne çevrilememiştir.

4. Tarihsel ve kültürel kaynakları kültürel turizme kazandırmada yasal zorluklar vardır

 5. Kültürel turizmin konaklama yaratma gücü zayıftır.

 6. Ayvalık’a gelen turistlerin öncelikli ilgi alanı kıyı turizmidir.

7. Kültürel turizm ürünlerinden olan geleneksel el sanatları, yerel müzik ve halk oyunları yoktur.

8. Ayvalık tanıtımında kültürel turizmin adı konmamış ya da yeterince yer verilmemektedir.

9. Ayvalık’a 40 km uzaklıktaki Edremit Havaalanı uluslarar arası seferlere açık değildir.

 

MİTİLİNİ’NİN KÜLTÜREL TURİZMDE ZAYIF YÖNLERİ

 

1. Tarihsel ve kültürel kaynakların bazıları korunamamış ya da özgünlüğünü yitirmiştir.

 2. Tarihsel ve kültürel kaynaklar, Yunanistan karasındaki kadar çeşitli ve zengin değildir.

3. Tarihsel ve kültürel kaynakların çoğu turistik ürüne çevrilememiştir.

4. Adaya kültür turistlerini on iki ay çekecek güçlü bir motivasyon ve organizasyon yoktur.

 5. Kültürel turizmin konaklama yaratma gücü zayıftır.

6. Adaya gelen turistleri kültürel turizmle paylaşan kıyı turizmi baskın çıkmaktadır.

 7. Adanın kültürel turizm çekicilikleri yeterince tanıtılmamaktadır.

8. Kültürel turizmle doğrudan ilgili web siteleri yoktur, var olan turizm web sitelerinde ise yeterli İngilizce açıklamalar yoktur, fotoğraflar ve haritalar zayıftır.

 

AYVALIK’TA KÜLTÜREL TURİZMİN TEHDİTLERİ

 

1. Popüler kültür giderek yerel ve otantik kültürü yok etmektedir.

 2. Ayvalık’ın doğal çekicilikleri turistler için her zaman ön planda gelmektedir.

 3. Ayvalık’ta korunamayan kültürel miras unsurları, kültürel turizmin önünü kapamaktadır.

 4. Hızlı kentleşme beraberinde görsel ve çevresel kirlilikleri getirmektedir.

 5. Turizm beklentileri ile yanlış restorasyon ve alan düzenlemeleri yapılmaktadır.

 

MİTİLİNİ’DE KÜLTÜREL TURİZMİN TEHDİTLERİ

 

1. Popüler kültür giderek yerel ve geleneksel kültürü yok etmektedir.

 

2. Ege Adaları’na gelen turistlerin profili kıyı turizmini talep edenlerden oluşmaktadır.

 3. Deniz ve plajlar, kültürel turizmin güçlü bir rakibidir.

4. Konaklama tesislerinin büyük kısmı kıyılarda kum-güneş-deniz için yapılmışlardır

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

  Kentleşmenin Yeni Bileşeni: Göç ve Turizm   Rotterdam, Hollanda’nın 750 bin nüfuslu bir şehri, dünyadaki modern mimarlık ürünleriyle ü...